Mantelzorgers

Het leek er even op dat mantelzorgers de hele verzorging van chronisch zieken en ouderen op zich zouden moeten nemen. Voor de langdurige zorg vervalt het recht op thuiszorg en deze zorg gaat over naar gemeenten die daarvoor minder budget krijgen. De Gemeentekoepel VNG wil de inzet van families daarom in zekere mate kunnen afdwingen, omdat de gewenste bezuiniging anders niet realiseerbaar zijn.
Staatssecretaris Van Rijn heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat mantelzorg niet kan worden verplicht, maar zo goed mogelijk moet worden gefaciliteerd en dat lichamelijke en medische zorg in handen blijft van mensen die hiervoor zijn opgeleid.
Van Rijn wil ook de ondersteuning van mantelzorgers sterk verbeteren en de geleverde zorg ook op hun ervaring en mogelijkheden afstemmen. Mantelzorgers moeten daarom een gelijkwaardige positie krijgen bij gesprekken tussen cliënt, formele zorg en gemeenten. De gedachte is dat mantelzorgers het langer volhouden als ze weten dat er een vangnet is. Ook moet de combinatie van werk en mantelzorg worden verbeterd.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.